خواص گیاهان دارویی

خواص برگ بو: چرا باید از “دمنوش برگ بو” در همه اوقات سال استفاده کنیم!

خواص برگ بو: برگ بو گیاهی خوشبو و همیشه‌سبز است که اصل آن از منطقهٔ مدیترانه است و در تمام مدیترانه به عنوان عطر غذا از آن استفاده می‌شود. در متون قدیمی‌تر برای برگ بو نام‌های دیگری نیز استفاده می‌شد که از آن جمله‌اند: غار، حب‌الغار، شجرالغار، دهم، دهمست، رند، عمار، و ذاقیç  در ادامه این مطلب با خواص برگ بو و عوارض احتمالی آن آشنا خواهید شد.

برگ بو

برگ بو یا غار با نام علمی لاتین لائوروس نوبیلیس (Laurus nobilis) نام گونه‌ای از سرده برگ بو است. گیاهی خوشبو و همیشه‌سبز است که اصل آن از منطقهٔ مدیترانه است و در تمام مدیترانه به عنوان عطر غذا از آن استفاده می‌شود.

برگ بو به صورت درختچه و درخت یافت می‌شود. معمولاً در تمام فصول سال سبز است و طول درخت‌های آن به ده متر هم می‌رسد. در بسیاری جاها برای تزیین باغ‌ها استفاده می‌شود، اما استفادهٔ اصلی آن در آشپزی و به عنوان داروی گیاهی است.

برگ‌های این درخت معطرند و با له شدن بوی بیشتری از خود ساطع می‌کنند. گل‌ها چند تایی و به صورت خوشه به رنگ زرد هستند. میوه برگ بو به صورت سته و تقریباً کروی به قطر حدود یک سانتیمتر، به رنگ بنفش مایل به آبی (ارغوانی) و دارای یک‌دانه می‌باشد. قسمت گوشتی میوه دارای روغنی سبز رنگ و معطر معروف به روغن «لوریه» است. قسمت مورد استفاده گیاه، برگ و میوه آن می‌باشد.

در یونان و روم‌باستان، تاجِ تهیه‌شده از برگ‌ها را به‌عنوان جایزه به برندگان بازی‌ها می‌دادند. براساس مدارک موجود، کاشت درخت برگ بو در ایران از دوره قاجاریه آغاز شده‌است. ناصرالدین شاه نهال‌های آن را از اروپا به ایران آورد و در باغ کاخ گلستان کشت نمود.

مظفرالدین شاه نیز کشت این درخت را در دیگر باغ‌های سلطنتی توسعه داد. به عنوان نمونه، درختانی در کاخ وزارت دارایی وجود داشت و در حال حاضر شش درخت کهنسال که احتمالاً مربوط به همان دوران می‌باشد، در ضلع شرقی پارک شهر تهران وجود دارد. از آن به بعد کاشت این درخت در نواحی شمالی ایران، تهران و دیگر نقاط رواج یافته‌است.

ارزش غذایی برگ بو (100 گرم)

  • کالری : 313
  • پروتئین : 7 گرم
  • کربوهیدرات : 75 گرم
  • چربی : 8 گرم
  • فیبر : 26 گرم

برگ بو دارای فولات، نیاسین، ویتامین A، ویتامین C، پتاسیم، کلسیم، مس، آهن، منگنز، منیزیم، فسفر، روی و انواع آنتی اکسیدان ها می باشد و طبیعت این گیاه، گرم و خشک می باشد.

 

خواص برگ بو

برگ بو خواص قابل توجه بسیاری دارد و برای رفع مشکلات جسمی متعددی که در ادامه خواهید خواند پیشنهاد می شود. مهمترین خواص برگ بو عبارت است از:

خواص برگ بو

 سرشار از فیبر

برگ بو منبع عالی فیبر است که به شما کمک می‌کند احساس سیری کنید. این برگ حرکات روده را بهبود می‌بخشد و برای مدیریت وزن ضروری است. برگ بو نه تنها به هضم و حرکات روده کمک می‌کند، بلکه باعث پر نگه داشتن معده می‌شود. در نتیجه شما در مصرف غذا پرخوری یا زیاده‌روی نمی‌کنید.

کمک به سلامت سیستم گوارش و سلامت کلی روده

فیبر موجود در برگ بو به حرکت روده و هضم بهتر کمک می‌کند. هضم مناسب برای کاهش وزن ضروری است؛ زیرا به جذب بیشتر مواد مغذی کمک می‌کند و مانع از افزایش وزن می‌شود. برگ بو به دلیل کلسیم بالای خود، به‌عنوان یک چربی سوز قوی در نظر گرفته می‌شود.

کاهش اضطراب

بعد از خوردن و جویدن برگ بو موادی در دهان ترشح می شوند که همانند یک مسکن بی ضرر در بدن عمل کرده و استرس را به طور چشمگیری کاهش می دهند. لینالول موجود در برگ بو نیز به کاهش سطح هورمون استرس در بدن کمک می کند، به همین خاطر از برگ بو در آروماتراپی استفاده می شود. در خوردن برگ بو باید محتاط بود و باید در مقدار معینی از این گیاه مصرف شود، زیرا زیاده روی در استفاده از این برگ ها ممکن است برای شما منجر به ایجاد برخی مسائل فیزیکی شود.

متابولیسم را بهبود می‌بخشد

بدون شک در مسیر کاهش وزنتان یک متابولیسم خوب برای سوزاندن کالری‌هایی که هر روز مصرف می‌کنید ضروری است. برگ بو باعث بهبود متابولیسم و سوزاندن سریع کالری‌ها می‌شود. متابولیسم سریع ممکن است به شما کمک کند سریع‌تر وزن کم کنید؛ پس این خاصیت برگ بو را دست کم نگیرید.

پیشگیری و درمان سرماخوردگی

خواص ضد باکتریایی برگ بو سبب شده که این گیاه برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی، آنفولانزا و عفونت مؤثر باشد. برای درمان سرماخوردگی 2 تا 3 برگ بو را در یک ظرف آب بریزید و بگذارید به جوش آید، پس از 2 تا 3 دقیقه جوشیدن یک پارچه نخی را با این آب خیسش کرده و روی سینه بگذارید تا برونشیت و مشکلات تنفسی ناشی از سرماخوردگی کاهش یابد.

مبارزه با التهاب

التهاب یک پاسخ طبیعی توسط سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با محرک‌های مضر مانند آسیب یا عفونت است. در حالی که التهاب حاد به‌عنوان یک مکانیسم محافظتی عمل می‌کند، التهاب مزمن می‌تواند منجر به مشکلات مختلف سلامتی مانند آرتریت، بیماری قلبی و حتی سرطان شود.

ترکیب عوامل ضد التهابی در رژیم غذایی می‌تواند به کاهش این خطرات کمک کند. چای برگ بو یکی از مواردی است که ترکیبات ضد التهابی قوی مانند اوژنول، میرسن و پینن دارد. این ترکیبات دارای خواص آنتی‌اکسیدانی قوی هستند و رادیکال‌های آزاد را که باعث ایجاد پاسخ‌های التهابی می‌شوند، مورد هدف قرار می‌دهند.

کاهش سموم بدن

برگ بو باعث کاهش سموم بدن می شود زیرا دفع ادرار را بیشتر می کند و سبب پاکسازی بدن می شود. همچنین می توان از آن به عنوان یک داروی تهوع آور، هنگام مصرف ماده ی مسموم، استفاده کرد.

درمان دیابت

بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده در ایالات متحده، مصرف روزانه 1 تا 3 گرم برگ بو ممکن است در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مفید باشد. برگ بو سبب بهبود عملکرد گیرنده های انسولین شده و سطح قند خون بدن را تنظیم می کند. افراد دیابتی می توانند برگ بو خشک و یا پودر برگ بو را به مدت 30 روز، به غذاها اضافه کرده و استفاده کنند تا قند خون کاهش یابد.

خواص برگ بو

منبع غنی از آنتی‌اکسیدان

آنتی‌اکسیدان‌ها ترکیباتی هستند که از سلول‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از مولکول‌های مضر به نام رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کنند. رادیکال‌های آزاد به‌طور طبیعی در بدن تولید می‌شوند؛ اما می‌توانند توسط عوامل خارجی مانند آلودگی، اشعه ماوراءبنفش و انتخاب سبک زندگی ناسالم هم تولید شوند.

تجمع رادیکال‌های آزاد منجر به استرس اکسیداتیو می‌شود که با چندین بیماری مزمن مانند بیماری قلبی، سرطان و اختلالات عصبی مرتبط است. برگ بو حاوی ترکیبات فنلی متعددی مانند کورستین، کاتچین، اسید کافئیک، روتین و اوژنول است که همگی آنتی‌اکسیدان‌های قوی هستند و رادیکال‌های آزاد را در بدن از بین می‌برند.

چای برگ بو یک منبع طبیعی عالی از ویتامین C است. ویتامین C به‌عنوان آنتی‌اکسیدان عمل کرده و به بازسازی سایر آنتی‌اکسیدان‌ها در بدن کمک می‌کند.

کمک به فشار خون

چای برگ بو حاوی ترکیبات متعددی است و منجر به کاهش فشار خون می‌شود. این ترکیبات شامل اوژنول و روتین هستند که به‌عنوان آنتی‌اکسیدان و عوامل ضد التهابی در بدن عمل می‌کنند.

تحقیقات نشان می‌دهند که برگ بو به دلیل وجود اجزای زیستی مانند فلاونوئیدها و پلی‌فنول‌ها دارای خواص ضد دیابتی است. این ترکیبات به تقویت عملکرد انسولین، کاهش التهاب و جلوگیری از استرس اکسیداتیو کمک می‌کنند و همگی باعث مدیریت مؤثر دیابت می‌شوند.

چگونه دمنوش برگ بو درست کنیم؟

اگر کنجکاو هستید که بدانید چگونه چای برگ بو را در خانه درست کنید، در اینجا یک راهنمای ساده را برایتان آوردیم.

مواد لازم:

  • 5 تا 6 برگ بو خشک یا تازه
  • 2 لیوان آب
  • اختیاری: عسل، لیمو، یا سایر شیرین‌کننده‌ها برای طعم دادن

برای تهیه این چای می‌توانید از برگ بو خشک یا تازه استفاده کنید. برگ‌های خشک شده طعم غلیظ‌تری دارند، در حالی که برگ‌های تازه طعم ملایم‌تری دارند. له کردن برگ‌ها قبل از دم کردن، به آزاد شدن اسانس آن‌ها کمک و طعم آن‌ها را تشدید می‌کند. شما می‌توانید آن‌ها را به‌آرامی بین انگشتان بغلتانید یا از هاون استفاده کنید.

برگ بو

طرز تهیه:

  • دو فنجان آب را در قابلمه بریزید روی حرارت متوسط قرار دهید تا بجوشد.
  • پس از جوش آمدن آب، برگ بوهای خرد شده را داخل قابلمه اضافه کنید.
  • حرارت را کم کنید و اجازه دهید مواد، حدود 5 دقیقه بجوشند و تمام طعم برگ بوها را بگیرد.
  • بعد از جوشیدن، قابلمه را از روی حرارت بردارید و مایع به دست آمده را در فنجان یا قوری صاف کنید.
  • چای برگ بو به خودی خود طعمی خاکی دارد اما در صورت تمایل می‌توان آن را با سایر افزودنی‌ها تقویت کرد. اضافه کردن عسل، آب لیمو، چوب دارچین، تکه‌های زنجبیل، یا هر شیرین‌کننده دیگری که دوست دارید بلامانع است.

این گیاه استفادهٔ گیاهی و دارویی زیادی دارد. در اروپا و حوزهٔ مدیترانه، آمریکای شمالی و بخشی از مکزیک برای آشپزی استفاده می‌شود. باید توجه داشت که برگ‌های خشکاندهٔ درخت درآشپزی استفاده می‌شود و نه برگ‌های سبز آن، زیرا برگ‌های سبز ممکن است خواص منفی داشته باشد.

چنانچه برای طعم و عطر بخشیدن به غذا بویژه غذاهای گوشتی و ماهی از این گیاه استفاده می‌کنید، لازم است برگ خشکیدهٔ آن را به صورت درسته و کامل در غذا بیندازید و پیش از سرو غذا آن را از ظرف خارج کنید؛ زیرا خوردن این برگ معمول نیست و دارای طعمی قوی است. استفادهٔ زیاد از این گیاه (بیش از چند برگ در غذا) ایجاد مسمومیت می‌کند.

در پزشکی برای تقویت معده و به عنوان اشتهاآور و نیز برای هضم غذا و به عنوان ادرارآور استفاده می‌شود. همچنین از جوشانده و روغنی که از آن تهیه می‌شود در تورم‌های موضعی استفاده می‌کنند.

 

 

برایتان جالب خواهد بود

کاهش کلسترول خون با ۶  بهترین روش‌ طب سنتی

پاکسازی کبد: ۱۲ روش‌ خانگی بی نظیر برای پاکسازی کبد چرب!

گیاهی شگفت انگیز با خواص جادویی، از درمان کبد چرب تا کاهش قند خون!

۱۲ روش‌ خانگی برای از بین بردن درد کمر

این مواد غذایی ۵ بیماری مردان را درمان می کند!

نحوه تهیه روغن میخک و خواص آن، از خاصیت ضد درد تا افزایش قوای جنسی در مردان!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × دو =

دکمه بازگشت به بالا