۷ مادهی غذایی فوقالعاده برای کاهش کلسترول خون
کاهش کلسترول خون با تغذیه: سطح بالای کلسترول خون مشکلی است که فقط افراد چاق را درگیر نمیکند و ممکن است هر کسی به آن مبتلا شود. ممکن است علائم کلسترول بالا را نداشته باشید، اما دچار این عارضه باشید. سطح بالای کلسترول، بهویژه کلسترول بد (LDL) عامل خطر مشکلاتی مثل سکته یا بیماری قلبی است. بیماری قلبی یکی از علل اصلی مرگومیر در جهان به شمار میرود. بنابراین باید قبل از اینکه گرفتار یک مشکل جبرانناپذیر شوید، به فکر کاهش کلسترول خون خود باشید. در این مطلب سلامت، قصد داریم شما را با ۱۳ مادهی غذایی مناسب برای کاهش کلسترول خون آشنا کنیم. اما قبل از آن علل و علائم این عارضه را بررسی میکنیم. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: درمان کلسترول خون در طب سنتی با ۶ ماده غذایی
۱. حبوبات
حبوبات میتوانند به کاهش قند خون، فشار خون، ضربان قلب و پایین آوردن احتمال ابتلا به بیماری قلبی و دیابت کمک کنند.
همهی ما خیلی خوب میدانیم که حبوبات فواید زیادی برای سلامتی بدن دارند و ویتامینها و مواد معدنی مختلفی مثل پروتئین و فیبر را در اختیار بدن قرار میدهند. لوبیا که یکی از انواع حبوبات است، به دلیل اینکه فیبر دارد، میتواند از جذب کلسترول در جریان خون جلوگیری کند.
جایگزین کردن غلات تصفیه شده و گوشتهای فرآوری شده در رژیم غذایی با حبوبات میتواند احتمال ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد. یک بررسی روی ۲۶ مطالعهی کنترل شده نشان داد که خوردن نصف فنجان (۱۰۰ گرم) حبوبات در روز به کاهش سطح کلسترول بد کمک کرد.
مطالعات دیگر هم مصرف حبوبات را با کاهش وزن مرتبط دانستهاند. این مطالعات نشان دادهاند حتی افرادی که کالری مصرفی خود را محدود نکردند، با مصرف حبوبات کاهش وزن را تجربه کردند.
احتمالا بپسندید: معرفی بهترین صبحانه برای درمان یبوست!
۲. آووکادو
اگر تابحال آووکادو نخوردهاید، حتی یک بار هم که شده این سوپرفود را امتحان کنید. این میوه بر خلاف میوههای دیگر چربی زیاد و کربوهیدرات کمی دارد. آووکادو سرشار از چربیهای تک غیراشباع و فیبر است که هر دو در کاهش سطح کلسترول بد و افزایش سطح کلسترول خوب تأثیرگذار هستند.
مطالعات بالینی تأثیرات آووکادو را در پایین آوردن سطح کلسترول تأیید کردهاند. در یک مطالعه افراد دارای اضافه وزن و چاق که دچار سطح بالای کلسترول بد بودند، هر روز یک عدد آووکادو خوردند. این افراد در مقایسه با افرادی که آووکادو نخوردند، کاهش سطح کلسترول بد را تجربه کردند.
یک بررسی روی ۱۰ مطالعه به این نتیجه رسید جایگزین کردن سایر چربیها با آووکادو با کاهش سطح کلسترول کلی، کلسترول بد و تریگلیسیرید در ارتباط بود.
شاید بپسندید: چند راه ساده برای از بین بردن خستگی و بی حالی
احتمالا بپسندید: برای درمان اضطراب و کاهش استرس، این دمنوش گیاهی معجزه می کند+نحوه تهیه و مصرف
۳. مغزها، بهویژه بادام و گردو
کاهش کلسترول خون با تغذیه، مغزها بهطور استثنائی مفید و مقوی هستند و مقدار زیادی چربیهای تک غیراشباع دارند. گردو سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ گیاهی بوده که نوعی چربی چند غیراشباع است و با تقویت سلامت قلب ارتباط دارد.
بادام و سایر مغزها هم بهطور ویژه سرشار از ال_آرژنین هستند که نوعی اسیدآمینه است و به بدن در تولید نیتریک اکسید کمک میکند. این موضوع در تنظیم فشار خون مؤثر است.
علاوه بر این، مغزها برای بدن فیتواسترول تأمین میکنند. این ترکیبات گیاهی از لحاظ ساختار شبیه به کلسترول هستند و از طریق جلوگیری از جذب کلسترول توسط روده، به کاهش سطح آن کمک میکنند. کلسیم، منیزیم و پتاسیم از جمله مواد معدنی موجود در مغزها هستند که ممکن است فشار خون را پایین بیاورند و خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهند.
در یک بررسی روی ۲۵ مطالعه نشان داده شد که خوردن روزانهی مغزها باعث کاهش سطح کلسترول بد شد. علاوه بر این، اگر هر روز مغز بخورید، خطر ابتلا به بیماری قلبی کشنده و غیرکشنده در شما ۲۸ درصد کاهش پیدا میکند.
احتمالا بپسندید: آلبالو سرشار ازاین ویتامینها و املاح!
۴. ماهیهای چرب
ماهیهای چرب مثل سالمون و مارکارل منابع عالی اسیدهای چرب بلند زنجیره به نام امگا ۳ محسوب میشوند. اسیدهای چرب امگا ۳ از طریق افزایش سطح کلسترول خوب، کاهش التهاب و کم کردن خطر ابتلا به سکته سلامت قلب را تقویت میکنند.
در یک مطالعهی بزرگمقیاس نشان داده شد افرادی که بیشترین میزان ماهی سرخ نشده را خوردند، به میزان بسیار کمی احتمال ابتلا به سندرم متابولیک را تجربه کردند. سندرم متابولیک شامل علائمی مثل افزایش فشار خون و کاهش سطح کلسترول خوب میشود.
در یک مطالعهی بزرگمقیاس دیگر روی افراد بزرگسال نتایج نشان داد افرادی که دستکم یک بار در هفته کنسرو ماهی تن یا ماهی بخارپز خوردند، ۲۷ درصد کمتر در معرض ابتلا به سکته قرار داشتند.
به یاد داشته باشید که سالمترین روش طبخ ماهی، بخارپز کردن آن است. ماهی سرخ شده ممکن است احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سکته را افزایش دهد.
ماهی جزء اصلی رژیم مدیترانهای است که دنبال کردن آن برای سلامت قلب فواید زیادی دارد. در پروتئین ماهی پپتایدهایی وجود دارد که ممکن است علت تأثیرات ماهی در محافظت از قلب باشند.
بیشتر بخوانید: بهترین و بدترین زمان خوردن هندوانه + خواص و طبع
۵. غلات غنی شده، بهویژه جو دوسر و جوپرک
کاهش کلسترول خون با تغذیه، بسیاری از مطالعات غلات غنی شده را با کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی مرتبط دانستهاند. یک بررسی روی ۴۵ مطالعه به این نتیجه رسید که خوردن روزانهی غلات غنی شده منجر به کاهش ۲۰ درصدی احتمال ابتلا به بیماری قلبی و سکته شد.
علاوه بر این، با خوردن غلات غنی شده در مقایسه با غلات تصفیه شده ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی بیشتری دریافت میکنید. در حالی که ممکن است تمام غلات غنی شده برای سلامت قلب مفید باشند، اما خواص جو دوسر و جوپرک در این زمینه چشمگیر است.
جو دوسر حاوی بتاگلوکان بوده که نوعی فیبر محلول است و به کاهش کلسترول خون کمک میکند. خوردن جو دوسر ممکن است سطح کلی کلسترول خون را تا ۵ درصد و سطح کلسترول بد را تا ۷ درصد پایین بیاورد. جوپرک هم سرشار از بتاگلوکان است و میتواند در کاهش کلسترول بد تأثیرگذار باشد.
احتمالا بپسندید: وقتی ترکیب آب و آب لیمو میخوریم، چی میشه؟
۶. میوهها و توتها
توتها جزء میوههایی هستند که سرشار از آنتیاکسیدانها هستند. آنتیاکسیدانها به مبارزه با رادیکالهای آزاد کمک میکنند.
جای دادن میوهها در رژیم غذایی یک روش عالی برای تقویت سلامت قلب و برخورداری از خواص آنها است. بسیاری از انواع میوهها فیبر محلول دارند. این نوع فیبر از طریق رها کردن بدن از کلسترول و جلوگیری از کبد برای تولید آن به کاهش کلسترول خون کمک میکند.
یک نوع فیبر محلول پکتین نام دارد که سطح کلسترول را تا ۱۰ درصد کاهش میدهد. این نوع فیبر در میوههایی مثل سیب، انگور، مرکبات و توتفرنگی وجود دارد. میوهها همچنین حاوی ترکیبات بیواکتیو هستند که به دلیل تأثیرات آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی خود، به جلوگیری از بیماری قلبی و سایر بیماریهای مزمن کمک میکنند.
خوردن توت و انگور، که هر دو منابع غنی این ترکیبات گیاهی محسوب میشوند، میتواند به افزایش میزان کلسترول خوب و کاهش سطح کلسترول بد کمک کند.
۷. سیر
کاهش کلسترول خون با تغذیه، قرنهاست که از سیر برای درمان عارضههای مختلف، همچنین در آشپزی استفاده میشود. این مادهی غذایی حاوی ترکیبات گیاهی قوی از جمله آلیسین است که ترکیب فعال اصلی سیر به شمار میرود.
مطالعات عنوان میکنند که سیر فشار خون را در افراد مبتلا به فشار خون بالا کاهش میدهد. سیر همچنین ممکن است سطح کلسترول کلی و کلسترول بد را پایین بیاورد. باید مقدار زیادی سیر مصرف کنید تا از این خواص بهرهمند شوید.
بیشتر بخوانید: با کمک این نوشیدنی معجزه گر و ارزان، کلسترول بالا را درمان کنید!
برایتان جالب خواهد بود
بیشتر بخوانید: تب دنگی مسری و واگیر دار است؟ حقیقت را بدانید