این دو نوشیدنی برای سلامت کبد معجزه می کند!

نوشیدنی برای سلامت کبد: به گفته عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، شیرینیهای با طعم شیرین ملایم نظیر خرما، انجیر، مویز، انگور رسیده و مغزهایی مانند بادام، فندق، پسته و نوشیدنیهای ﺳﻜﻨﺠﺒﻴﻦ و ﻣﺎءﺍﻟﺸﻌﻴﺮ طبی برای تقویت و سلامت کبد مفید هستند. در ادامه به معرفی 2 بهترین نوشیدنی برای سلامت کبد خواهیم پرداخت.
2 بهترین نوشیدنی برای سلامت کبد
دکتر الهام پارسا، پزشک متخصص طب سنتی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میگوید: از دیدگاه طب سنتی کبد یکی از اعضای رییسه بدن ماست و ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﻗﻠﺐ، ﮔﺮﻡ ﺗﺮﻳﻦ عضو و مسئول ﺗﻐﺬﻳﻪ ﻭ ﺭﺷﺪ بدن ﺍﺳﺖ.
در کتب طب سنتی آمده است، ﻛﺒﺪ ﻋﺼﺎﺭه ﻏﺬﺍ ﺭﺍ می ﮔﻴﺮﺩ و ﺁﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺧﻮﻥ ﺗﺒﺪﻳﻞ و به ﺍﻋﻀﺎی ﺑﺪﻥ می ﺭﺳﺎﻧﺪ. لذا ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻛﺒﺪ ﺩﺭ ﻛﻨﺎﺭ ﺳﺎﻳﺮ ﺍﻋﻀﺎی رئیسه بدن ﻧﻈﻴﺮ ﻗﻠﺐ ﻭ ﻣﻐﺰ ﺩﺭ ﺍﻭﻟﻮﻳﺖ ﻗﺮﺍﺭ دارد.
ﻳﻜﻲ ﺍﺯ ﺍﺻﻮﻝ مهمی که در سلامت کبد نقش موثری دارد ﺭﻋﺎﻳﺖ ﺗﺪﺍﺑﻴﺮ ﺧﻮﺭﺩﻥ ﻭ ﺁﺷﺎﻣﻴﺪﻥ ﺍﺳﺖ. شیرینیهای دارای طعم شیرین ملایم مانند انگور رسیده، انجیر و خرما برای تقویت کبد مناسبند. بادام و ﻓﻨﺪﻕ از تنقلاتی است که درجه گرمی بالایی ندارند و برای سلامت و تقویت کبد پیشنهاد شده است.
همچنین ﻛﺎسنی، ﺁﺏ ﺳﻴﺐ، ﺁﺏ ﺍﻧﺎﺭ و ﮔﻮﺷﺖ ﻫﺎی ﺑﺎ ﻫﻀﻢ ﺳﺮﻳﻊ و راحت ﻣﺎﻧﻨﺪ ﮔﻮﺷﺖ ﭘﺮﻧﺪﮔﺎﻥ برای داشتن کبد سالم مفیدند. از سایر خوراکیها و نوشیدنیهای مقوی کبد، میتوان از ﺳﻜﻨﺠﺒﻴﻦ و ﻣﺎءﺍﻟﺸﻌﻴﺮ طبی نام برد.
سکنجبین
سکنجبین معرب سکنگبین یکی از نوشیدنیهای بسیار قدیمی و سنتی از سرکه و شهد انگبین یا امروزه شکر است. ابن سینا در باب سکنجبین رسالهای تحت عنوان «منافع الشراب المسمی سکنجبین» به زبان عربی نوشتهاست.
نحوه درست کردن سکنجبین بسیار متفاوت است و با توجه به شرایط هر فرد نوع خاصی از سکنجبین پیشنهاد میشود. در واقع سکنجبین از ترکیب یک ماده ترش مثل سرکه و یک ماده شیرین مثل شکر یا عسل تهیه میشود. برای درست کردن یک سکنجبین ساده میتوان دو واحد سرکه و پنج واحد عسل و چهار واحد آب را آرام حرارت داد تا غلیظ شود. سپس این شربت را به اندازه یک تا دو قاشق در آب ریخته و نوشید.
ماءالشعیر یا آب جوی طبی
یکی از راههای درست کردن ماءالشعیر یا آب جوی طبی، جوشاندن آرام یک واحد جو همراه چهارده واحد آب است. وقتی جو حالت شکفته پیدا کرد آب رویی آن را جدا کرده و به همراه کمی عسل به عنوان آب جوی طبی یا ماءالشعیر میتوان نوشید.
همچنین برای تهیه ماءالشعیر ،50 گرم جوی پوست کنده سالم را با چهار لیوان معادل یک لیتر آب، در ظرفی ریخته و روی حرارت به آرامی بجوشانید. پس از 50 دقیقه که جوها به طور کامل پخته شد قبل از سرد شدن آن را از صافی عبور داده و سپس در جای خنک قرار دهید. این ماءالشعیر طبیعی را می توان تا 2 روز در یخچال نگهداری کرد.
در روش دوم جو را به مدت 12 ساعت یا یک شب تا صبح خیس کرده و سپس آب حاصل از آن را که مایعی سفید است مصرف کنید.
افرادی که معده آنها سرد یا تر است (نفخ شکم، ترش کردن، افزایش آب دهان با غذاهای سرد) بهتر است در هر لیوان ، یک قاشق مرباخوری عسل اضافه کنند، البته باید به میزان قند و کالری نوشیدنی توجه داشت.
ماء الشعیر طبی نباید غلیظ و ژله ای شود. در زمان مصرف، ماءالشعیر را تکان دهید تا قسمت ته نشین شده و بخش رقیق آن باهم مخلوط شوند. اگر نوشیدن ماءالشعیر همراه با رسوب آن برای شما خوش آیند نیست ، می توانید فقط قسمت آبکی رقیق بالای آن را بنوشید و رسوب آن را دور بریزید. اضافه کردن کمی آب لیموی تازه نیز ،طعم بهتری به این نوشیدنی می دهد و فواید آن را بیشتر می کند.
با هر روشی که ماءالشعیر را تهیه می کنید ، می توانید از دانه های جو آب کش شده در پخت غذا استفاده کنید. فقط جو های خیس خورده را تا زمان پخت غذا در یخچال نگهداری کرده و تا یک یا دو روز بعد ، حتما آنها را استفاده کنید.
تضعیف کنندههای کبد
پرخوری باعث میشود مواد غلیظ در کبد تجمع پیدا کرده و سبب سفت شدن بافت کبد شود. ﭘﺮﻫﻴﺰ ﺍﺯ زیاد خوردن غذاها و خوراکیهایی که خشک اند و سبب یبوست میشوند برای کبد خوب نیست. در میان آجیلها، پرخوری در مصرف ﺗﺨﻤﻪها باعث فشار به ﻛﺒﺪ ﻭ ﺍﻣﺮﺍﺽ بلغمی ﻭ ﺳﻮﺩﺍﻭی میشود.
افراط و تفریط در ﻣﺼﺮﻑ ﻏﺬﺍﻫﺎی ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺳﺮﺩ ﻭ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﮔﺮﻡ بطور متناوب و زیاد برای کبد خوب نیست. ﻏﺬﺍﻫﺎی ﻏﻠﻴﻆ و سنگین مانند کله پاچه، ماکارونی، کباب خام یا سوخته، دسر بسیار شیرین، ته دیگ، سیب زمینی، برنج کته، غذاهای شور و پر ادویه، غذاهای سرخ شده در روغن و مصرف زیاد قند و شکر برای سلامت کبد مضر است.
ﭘﺮﻫﻴﺰ ﺍﺯ ﺁﺏ ﺧﻮﺭﺩﻥ ﺯﻳﺎﺩ جهت حفظ سلامت کبد مهم است زیاده روی در مصرف آب، ﺑﺎﻋﺚ ﺿﻌﻴﻒ شدن ﺣﺮﺍﺭﺕ ﻏﺮﻳﺰی ﺩﺭ همه ﺍﻋﻀﺎ ﻭ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ ﻣﻐﺰ ﻭ ﻗﻠﺐ ﻭ ﻛﺒﺪ میشود. ورزش منظم خصوصا پیاده روی برای سلامت کبد مفید است البته باید توجه کرد ورزشی که شدید باشد و به فرد فشار بیاورد و پس از ورزش او را بیش از حد خسته کند مورد تایید طب سنتی نیست.