۸ غذایی که برای کبد شما مضر و خطرناک است!

غذاهای مضر برای کبد: آنچه می خورید از دو جهت بر سلامت کبد شما تأثیر می گذارد. اول، مصرف بیش از حد کالری می تواند منجر به اضافه وزن شود. و وزن اضافی یک عامل خطر برای شرایطی مانند سندرم متابولیک و دیابت نوع 2 است که استرس بیشتری بر کبد شما وارد می کند. دوم، خوردن بیش از حد برخی از انواع غذاها، کبد شما را سریعتر تحت فشار قرار می دهد. بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) زمانی است که چربی بیش از حد در کبد ایجاد می شود. گاهی اوقات به آن بیماری کبد چرب مرتبط با متابولیک (MAFLD) نیز می گویند. به این دلیل که این نوعی بیماری کبدی است که با شرایط دیگری مانند: قند خون بالا (پیش دیابت و دیابت)، سندرم متابولیک، فشار خون بالا، کلسترول بالا… مرتبط است.
برخی از افراد دارای ژن هایی هستند که احتمال ابتلا به NAFLD یا عوارض ناشی از آن مانند استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) را در آنها افزایش می دهد. این زمانی است که چربی در کبد به مرور زمان جمع می شود و منجر به التهاب می شود. هنگامی که NASH بدتر می شود، کبد می تواند بافت اسکار ایجاد کند که به عنوان سیروز شناخته می شود. گاهی اوقات سرطان در کبد نیز ایجاد می شود. شما نمی توانید ژن های خود را تغییر دهید. اما تغییرات در رژیم غذایی شما – حتی تغییرات کوچک – می تواند به حفظ سلامت کبد شما کمک کند. بنابراین در این مطلب سلامت ۸ غذایی که سلامت کبد را به خطر می اندازد، بررسی شده است.
۱. فست فود
این سریع است، ارزان است، و گاهی اوقات شما واقعاً آن را میل می کنید. در حالی که فست فود یک نه مطلق نیست، اکثر مردم در ایالات متحده بیش از حد از آن می خورند. و سایر غذاهای رستوران نیز بیتأثیر نیستند.
غذاهای رستورانی بیشتر از توانایی کبد شما حاوی قند، نمک و چربی است. یک مطالعه در سال 2023 نشان داد افرادی که 20 درصد یا بیشتر از وعده های غذایی خود فست فود می خورند، چربی زیادی در کبد خود جمع می کنند. و این آسیب برای افرادی که دیابت دارند یا دارای وزن اضافی هستند بدتر است.
۲. غذاهای فوق فرآوری شده
غذاهای مضر برای کبد، غذاهای فوق فرآوری شده بسیار فراتر از شکل طبیعی خود نگهداری، تغییر یا تصفیه شده اند. غذاها به دلایلی فرآوری شده یا فوق فرآوری می شوند: برای طعم یا ظاهر، برای سهولت در تولید و حمل و نقل انبوه، برای ماندگاری بیشتر. بنابراین آنها برای تهیه یا خوردن در سفر راحت هستند
۳. غذاهای شیرین
برخی از افراد نسبت به دیگران شیرینی بیشتری دارند. غذاهای شیرین نیز یکی از هوس های رایج هستند، به خصوص زمانی که احساس استرس یا خستگی می کنید.
حتی زمانی که به طور خاص به دنبال یک خوراکی شیرین نیستید، ممکن است غذاهای شیرین بیشتری مصرف کنید که متوجه شوید. بسیاری از غذاها دارای مقدار زیادی قند اضافه هستند. وقتی بدن برای پردازش این قندهای اضافی باید سخت کار کند، به کبد فشار وارد می کند. همچنین می تواند منجر به افزایش وزن شود که یک عامل خطر برای NAFLD است.
این کمک می کند که بدانید چگونه قندهای اضافه شده را در برچسب تغذیه شناسایی کنید. دستورالعمل های غذایی برای آمریکایی ها توصیه می کند که کمتر از 10 درصد از کالری روزانه شما از قندهای اضافه شده باشد – اما بسیاری از غذاهای بسته بندی شده و فرآوری شده حاوی بیش از این مقدار در تنها یک وعده هستند.
غذاهای مضر برای کبد، نام قندهای افزوده شده ای که ممکن است در لیست مواد تشکیل دهنده مشاهده کنید عبارتند از:
شربت ذرت
شربت ذرت با فروکتوز بالا
دکستروز، فروکتوز، ساکارز، گلوکز، لاکتوز یا مالتوز
شکر قهوه ای یا شکر خام
شهدهای میوه
عسل، شربت افرا یا ملاس
آب نیشکر یا شربت مالت
۴. نوشیدنی های قندی
نوشیدنی های حاوی شکر به همان دلیلی که غذاهای شیرین شده برای کبد مضر هستند. اما نوشیدنی های شیرین با خطر بیشتری همراه هستند: به این سرعت احساس سیری نخواهید کرد. بنابراین، نوشیدن قند بیشتر از نیاز بدن آسان است.
مطالعات نشان دادهاند که هر چه نوشیدنیهای شیرینشده بیشتری بنوشید، خطر ابتلا به NAFLD بیشتر میشود. نوشیدنی های محبوبی که اغلب حاوی مقدار زیادی شکر هستند عبارتند از:
نوشابه معمولی (غیر رژیمی یا بدون قند)
نوشیدنی های ورزشی
نوشیدنی های شیرین قهوه یا چای
نوشیدنی های انرژی زا
نوشیدنی های میوه ای
آب شیرین شده
۵. شیرین کننده های مصنوعی
اگر غذاها و نوشیدنی های شیرین شده خیلی شیرین هستند، آیا رژیم غذایی یا مواد بدون قند راه حل هستند؟ متأسفانه پاسخ پیچیده تر است.
شیرین کننده های مصنوعی کالری اضافی ایجاد نمی کنند. اما مطالعات در مورد خطر ابتلا به NAFLD تاکنون نتایج متفاوتی داشته است. برخی نشان می دهند که این جایگزین های قند ممکن است برای کبد شما مفید نباشند و ممکن است بر باکتری های سالمی که در روده شما زندگی می کنند تأثیر منفی بگذارند. این عواقبی برای هضم و متابولیسم شما دارد.
غذاهای مضر برای کبد، در سال 2023، سازمان بهداشت جهانی (WHO) استفاده از شیرین کننده های مصنوعی را به عنوان راهی برای کاهش وزن توصیه کرد. WHO همچنین خاطرنشان کرد که استفاده از آنها در طول زمان ممکن است اثرات مضری داشته باشد. تا زمانی که اطلاعات بیشتری مشخص نشده باشد، بهتر است مصرف خود را محدود کنید.
۶. غلات تصفیه شده
دانه های تصفیه شده برای تغییر بافت، ظاهر یا طعم آنها پردازش می شوند. غذاهای تهیه شده با غلات تصفیه شده نیز ماندگاری طولانی تری دارند. اما فیبر و ویتامین ها و مواد معدنی مهم در طی فرآیند تصفیه حذف می شوند. و هنگامی که فیبر حذف می شود، غلات فواید خود را برای باکتری های روده از دست می دهند، که برای سالم نگه داشتن روده شما مهم است.
هنگامی که غلات تصفیه شده را در مقایسه با غلات کامل مصرف می کنید، قند خون شما سریعتر افزایش می یابد. همچنین ممکن است بیشتر بخورید زیرا احساس سیری نمی کنید. این عوامل می توانند خطر رسوب چربی و التهاب در کبد را افزایش دهند.
غذاهای رایج ساخته شده با غلات تصفیه شده عبارتند از:
نان سفید
کیک، کلوچه و شیرینی
بلغور ذرت
برنج سفید
تورتیلا آردی
غذاهایی که با آرد سفید یا همه منظوره درست می شوند
۷. گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده
غذاهای مضر برای کبد، گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده سرشار از چربی های اشباع شده هستند. مصرف زیاد این غذاها باعث افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی و خطر چربی در کبد می شود. آنها همچنین با برخی از انواع سرطان، به ویژه سرطان روده بزرگ، مرتبط هستند.
غذاهای این دسته عبارتند از:
گوشت گاو، بره و خوک
گوشت اندام
هات داگ و سوسیس
بیکن
گوشت های ناهار
۸. الکل
نوشیدن بیش از حد الکل نیز می تواند باعث آسیب کبدی شود. و نوشیدن بیش از حد همراه با خوردن غذاهای ذکر شده در بالا می تواند آسیب را تسریع کند.
در صورت مصرف موارد زیر در معرض خطر ابتلا به بیماری کبدی هستید:
برای مردان: بیش از 14 نوشیدنی در هفته یا بیش از 4 نوشیدنی در یک زمان
برای زنان: بیش از 7 نوشیدنی در هفته یا بیش از 3 نوشیدنی در یک زمان
برای افراد بالای 65 سال: بیش از 7 نوشیدنی در هفته یا 3 نوشیدنی در یک زمان