۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو که نمی دانستید + طرز تهیه و عوارض سمنو
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو: سمنو از عصاره جوانه گندم تشکیل می شود و یکی از سین های سفره هفت سین است که خواص فراوانی برای سلامتی دارد. این سین مغذی سفره هفت سین، نمادی از قدرت و برکت محسوب می شود و در روزهای پایانی سال به صورت گروهی در برخی از مناطق کشور طبخ می شود. ویتامین ها و آنتی اکسیدان های موجود در سمنو آن را به یکی از پر خاصیت ترین مواد غذایی تبدیل نموده است؛ در این بخش از سلامت خواص سمنو را برای درمان بیماری های مختلف آورده ایم.
بیشتر بخوانید: توصیه های سلامتی ابن سینا: نسخه طلایی ابن سینا در ۶ مرحله هر بیماری را درمان می کند!
طبع سمنو در طب سنتی
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو، سمنو از نظر طب سنتی دارای طبع گرم و معتدل است. 100 گرم سمنو سیصد گرم کالری، 0/6 گرم پروتئین و 52 گرم کربوهیدرات دارد.
ویتامین های موجود در سمنو
سمنو حاوی موادی مانند سلنیوم، فسفر، کرومیوم، روی، آهن، مس و انواع ویتامین های K،E،A و گروه ویتامین های B12,B8, B5, B3, B1 است.
شاید بپسندید: 10 مهترین فواید تخم مرغ آب پز که قطعاً سلامتی شما را تضمین می کند!؟
۱.خواص سمنو برای تقویت استخوان ها
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو، مصرف سمنو باعث تقویت عمومی بدن به ویژه استخوان ها می شود؛ زیرا سمنو سرشار از کلسیم و پتاسیم است و از پوکی استخوان جلوگیری می کند. بنابراین افراد میانسال که در معرض پوکی استخوان قرار دارند می توانند با مصرف به اندازه سمنو از این بیماری جلوگیری کرده و استخوان های خود را تقویت نمایند.
احتمالاً بپسندید: کم خوابی و خطر مرگ: ۹ بلایی که کم خوابی سرتان می آورد!
۲.سمنو مفید برای درمان سرطان
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو ، سمنو سرشار از آنتی اکسیدان است به همین دلیل مصرف آن سبب کاهش سرطان خواهد شد.
شاید بپسندید: دلیل مبتلا شدن به دیابت: ۵ اشتباهی که باعث می شود به دیابت مبتلا شوید!
۳.خواص سمنو برای کودکان
سمنو، از شیره جوانه گندم و آرد، پخته و تهیه می شود و ارزش غذایی آن بسیار بالاتر از برنج و سایر حبوبات است؛ بنابراین برای رشد کودکان و نوجوانان مفید است. مواد مغذی موجود در سمنو به رشد جسمی و ذهنی کودکان و تقویت استخوان های کودک کمک می کند.
۴.خواص سمنو برای زنان
مصرف سمنو را برای زنان باردار به ویژه در سه ماه نخست بارداری برای تکامل سیستم عصبی جنین ضروری و مفید است و از نقص سیستم عصبی جنین پیشگیری می کند. مصرف سمنو در بارداری سبب می شود که جنین به خوبی رشد نماید و استخوان های جنین را تقویت و باعث رشد بهتر آن می شود. سمنو سرشار از آهن است ومصرف آن توسط خانم های باردار برای درمان کم خونی آنها مفید است. مصرف سمنو در بارداری باعث درمان یبوست در زنان باردار شده و دفع را برایشان آسان می کند.
احتمالاً بپسندید: اگر هر صبح ناشتا یک لیوان آبلیمو گرم بنوشید چه اتفاقی می افتد!؟ | فواید نوشیدن آبلیمو در ناشتا
۵.خواص سمنو برای کمک به نازایی
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو، همچنین ویتامین های E و B و مواد مغذی موجود در سمنو به درمان نازایی، کمک می کند.
کمک به درمان نازایی با مصرف سمنو
۶.فواید سمنو برای زنان در دوران یائسگی
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو، مصرف سمنو برای زنان در دوران یائسگی نیز فوایدی دارد و باعث در امان ماندن آنها از عوارض یائسگی و سلامت استخوان هایشان می شود.
۷.فواید سمنو برای کاهش وزن
فیبر بالای سمنو سبب می شود که این غذای مقوی برای لاغری مفید باشد، زیرا به دلیل ایجاد سیری طولانی مدت از ریزه خواری جلوگیری کرده واز پرخوری دست برداریم. اما نباید افراد چاق در مصرف سمنو افراط نمایند، زیرا تعادل در مصرف هر غذایی باعث سلامت جسم می شود.
بیشتر بخوانید: تغذیه افطار تا سحر: ۱۰ مواد غذایی مهم و مفید افطار تا سحر!
۸.فواید سمنو برای بدنسازی
سمنو دارای قند طبیعی و فیبر بالا است و برای بدنسازی و پرورش اندام بسیار مفید است چرا که باعث توان و قدرت بیشتر این افراد شده و همچنین از انقباض و گرفتگی عضلات ورزشکاران نیز جلوگیری می کند.
۹.سمنو برای بهبود سوء هاضمه و هضم بهتر
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو، فیبر بالای موجود در سمنو، سوء هاضمه را بهبود بخشیده و هضم غذا را بهتر می کند. مصرف سمنو باعث سلامت دستگاه گوارش شده و نقش موثری در درمان سرطان کولون دارد.
احتمالاً بپسندید: دلیل عمر طولانی ژاپنی ها کشف شد + ۹ غذایی که عمر ژاپنی ها را طولانی می کند!
۱۰.تقویت سیستم ایمنی با مصرف سمنو
سمنو حاوی ویتامین C فراوانی است و بنیه و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. مصرف سمنو برای بهبود افراد دچار سرماخوردگی مفید است.
۱۱.سمنو برای درمان یبوست
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو، فیبر موجود در سمنو حرکات روده ها را بهبود می بخشد و یبوست را درمان می کند.
۱۲.مصرف سمنو و سلامت چشم
بتاکاروتن موجود در سمنو از آسیب های بینایی و عصبی در چشم جلوگیری می کند و به سلامت چشم کمک می کند.
۱۳.سمنو برای درمان کم خونی
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو، سمنو حاوی آهن، اسید فولیک و ویتامین های گروه B است و برای خونسازی و تنظیم هورمون ها مفید بوده و می تواند در رفع خستگی تاثیر گذار باشد.
۱۴.خواص سمنو برای زیبایی
ویتامین C و E موجود در سمنو به شادابی پوست کمک می کند و سبب جوانسازی پوست خواهد شد. ویتامین های گروه B و اسید فولیک موجود در سمنو نیز به پرپشت و خوش نما شدن موها کمک می کند.
۱۵.سمنو مفید برای دیابتی ها
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو ، در فرایند جوانه زدن گندم برای تهیه سمنو، ویتامین ها و املاح معدنی گندم چند برابر شده و از کالری و کربوهیدرات آن کاسته می شود. پروتئین ها، هضم و جذب بهتری یافته و بر میزان ویتامین C آن افزوده می شود. در این مرحله اگر طعم گندم جوانه زده را بچشید متوجه شیرینی آن می شوید.
زمانی که گندم جوانه نزده است، شیرین نیست و مواد قندی اش به صورت نشاسته ذخیره می شود، اما در فرآیند جوانه زنی، نشاسته تجزیه و تبدیل به واحدهای کوچک تری به نام مالتوز می شود و شیرینی سمنو که طبیعی است پدیدار می شود، مصرف کم سمنو برای مبتلایان به دیابت توصیه می شود.
سایر خواص سمنو
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو، استفاده از سمنو باعث کاهش کالری بدن و کلسترول خون می شود و استفاده از این ماده غذایی در درمان عوارضی مانند ریوی، کمبود وزن، وجود فسفات در ادرار، سوء هاضمه، پا درد، مخملک، تب برفکی، نامنظم شدن ضربان قلب و زخم های قرنیه مفید است.
مصرف سمنو سبب درمان مشکلاتی مانند واریس، بی خوابی، پرکاری تیروئید، وجود خون در ادرار، زخم ها، فلج شدن، عفونت در بدن، بریبری، سرگیجه، آرتروز، زخم یا تورم زبان، آرتریت پا و شبکیه، پارکینسون، حالات روحی و روانی، هپاتیت و یرقان می شود.
طرز تهیه سمنو، سین خوش عطر و بوی سفره نوروز
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو ، دانه های گندم در یک ظرف بزرگ خیس دهید.
دانه ها را روی سینی پخش کنید و پارچه مرطوب روی آن بکشید.
3 روز زمان برای جوانه زدن دانه ها نیاز است.
گندم ها را حسابی بکوبید و با کمک ظرف صافی و پارچه ای توری مانند، شیره ی خالص آن را جدا کنید.
آرد سبوس دار را به ترکیب آب و شیره اضافه کنید.
این مخلوط خوش عطر را مدام هم بزنید تا صاف و یک دست شود.
مواد را داخل دیگ بریزید و روی حرارت بگذارید و دائم به هم بزنید تا رنگ آن قهوه ای شود و سمنو سفت شود.
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو، آب را به تدریج به این مخلوط سفت و سرخ شده اضافه کنید و هم بزنید تا ترکیبی صاف و غلیظ به وجود آید.
بادام را به سمنو، اضافه کنید و هم زدن را ادامه دهید تا مخلوط، کش بیاید.
بعد از اتمام هم زدن، یک ساعت فرصت استراحت به سمنو را روی حرارت ملایم بدهید.
چند نکته مهم برای نگهداری سمنو خانگی
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو، سمنویی که رقیق باشد و داخل آن آب داشته باشد، خیلی زود کپک می زند، پس برای نگه داشتن سمنو برای 3 تا 4 ماه سمنو باید حسابی غلیظ شود و به آن آب هم اضافه نکنید.
استفاده از گندم شمال باعث می شود که سمنوی شما طعم شیرین تری پیدا کند.
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو، پس از پخت سمنو، تفاله های گندم را که همان سبوس گندم است، دور نیندازید، زیرا خواص بسیار زیادی دارد. تفاله های گندم را روی یک سینی پهن کنید و در مقابل نور خورشید خشک کنید و سپس آنها را آسیاب کنید و زمان تهیه نان، این سبوس را داخل خمیر نان بریزید تا نان سبوس دار گردد.
برای نگه داشتن سمنو برای مدت زمان طولانی آن را در فریزر نگه دارید. در هنگام مصرف سمنو را از فریزر خارج کنید، داخل یک ظرف بریزید تا یخ آن کمکم آب شود.
عوارض مصرف سمنو
۱۵ خواص دارویی و درمانی سمنو، افرادی که استعداد اضافه وزن دارند و کم تحرک هستند، نباید بیش از حد از سمنو استفاده کنند.
مصرف زیاد سمنو سبب ایجاد نفخ در برخی افراد می شود.
افراد دارای مزاج سرد باید از خوردن سمنو پرهیز کنند.
بیشتر بخوانید: فواید خرما و آب لیمو: اگر خرما را با لیمو مصرف کنید چه اتفاقی می افتد؟
باورها
در بسیاری از نقاط ایران، آب نیسان که در بهار میبارد و باعث سرسبزی میشود، نمادی از باروری است. این آب جنبۀ تقدس و شفابخشی سمنو را ــ که مردم آن را برای باروری مؤثر میدانند ــ افزایش میدهد. در خراسان، از آب نیسان برای خیساندن گندم و پختن سمنو استفاده میشود.
مردم خراسان مقداری از سمنوی هفتسین را در ظرفی میگذارند و تا نوروز سال دیگر، در محل محفوظی قرار میدهند و معتقدند که سمنو همچون نان، برکت خانه است. برخی از مردم معتقدند اگر از آجیل سمنوی دهاننزده بردارند و درون کیف پول قرار دهند، باعث برکت و پولدارشدن صاحب کیف میشود.
درستکردن سمنو در نوروز تا بدان حد اهمیت دارد که اهالی خور، در حاشیۀ جنوبی دشت کویر، آن را توان و نیروی مرد خانه میدانند و بر این باورند که اگر به هنگام نوروز در خانهای سمنو درست نکنند، مرد خانه میمیرد. بهسبب باور به قداست سمنو، برخی زنان معتقدند که وقت بازکردن دیگ سمنو و ریختن گندم در آن، هیچ دعایی رد نمیشود.
فال سمنو از رسمهای مرتبط با پختن سمنو ست که در درگز مرسوم، و مراسم آن چنین بوده است که نزدیک نوروز، دختران دمبخت در خانهای که سمنو میپختند، جمع میشدند و کوزۀ سرگشادهای را پر از آب میکردند. هریک از دختران چیزی از قبیل انگشتری، دکمه، سکه، سنجاققفلی و جز آنها را درون کوزه میانداخت و روی دهانۀ کوزه، دستمالی میکشید و زنی اشعار مخصوص فال سمنو را که دربردارندۀ جوابی مثبت یا منفی برای نیتها بود، میخواند. دختری نابالغ از درون کوزه شیئی را بیرون میآورد؛ آن شیء متعلق به هریک از نیتکنندگان بود، شعرِ خواندهشده جواب نیت او میبود.
برخی معتقدند موم شمعهایی که در طول مراسم روشن میکنند، بعد از تمامشدن شمع، شکلهایی به خود میگیرد که معنادار است؛ مثلاً اگر شکل اسب باشد، به معنای اسب ابوالفضل (ع) است؛ خرگوش بدیمن است؛ روباه شرافت دارد؛ گوسفند نشانۀ حضرت ابراهیم (ع) است؛ و بارگاه و مقبره نیز نشانۀ خوبی است. مردم فارس بر این باورند که اگر رنگ سمنو روشن و مزهاش شیرین شود، به مراد رسیدهاند و اگر تیره شود، بدشگون است.