;
درمان خانگیسلامت

خواص و فواید نارنگی: ۱۴ خاصیت نارنگی که شما را شگفت زده می کند!

خواص و فواید نارنگی: یکی از میوه‌های خوشمزه از خانواده‌ی مرکبات، نارنگی است؛ این میوه مانند سایر میوه‌ها دارای خواص و فواید بسیاری است. ما در این مطلب می‌خواهیم شما را با ۱۰ مورد از مهم ترین خواص آن از جمله خواص نارنگی در بارداری، خواص نارنگی برای کودکان، مردان، سرماخوردگی، خواص نارنگی برای کبد، یبوست، پوست و مو… آشنا کنیم. فرقی هم نمی‌کند سراغ نارنگی نارس و سبز رنگ بروید یا نارنگی‌های نارنجی و جذاب؛ چون خواص نارنگی سبز با نارنگی های دیگر یکسان است.

شاید بپسندید: کلسترول بد: این غذاها قاتل کلسترول بالا است!

نارنگی میوه‌ای سرشار از ویتامین‌ها و مواد مغذی

نارنگی بر خلاف اندازه‌ی کوچک خود نسبت به سایر مرکباتی مانند گریپ فروت یا پرتقال، بسیار مغذی و آبدار است. تقریبا می‌توان گفت ۸۵ درصد از این میوه را آب تشکیل می‌دهد. یک نارنگی متوسط با وزن حدودا ۸۸ گرم حاوی مواد مغذی زیر است:

میزان ۴۷ کالری انرژی

مقدار ۱۲ گرم کربوهیدرات

مقدار ۲ گرم فیبر

مقدار ۰.۷ گرم پروتئین

میزان ۲۶ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن به ویتامین C

میزان ۳ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن به ویتامین A

میزان ۳ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن به پتاسیم

همانطور که می‌بینید نارنگی میوه‌ای سرشار از ویتامین C است که در واقع بسیاری از خواص نارنگی به خاطر همین ویتامین است. این میوه همچنین یکی از بهترین منابع برای بتا کریپتوزانتین است، آنتی‌اکسیدانی که در بدن تبدیل به ویتامین A می‌شود و در میوه‌هایی با رنگ نارنجی وجود دارد. علاوه بر این موارد، نارنگی حاوی پتاسیم و ویتامین‌های گروه B از جمله ویتامین B1، B6 و B9 یا تیامین و پیریدوکسین و فولات نیز هست.

احتمالاً بپسندید: اگر هر روز تخم می خورید، حتما این مطلب را بخوانید!

خواص و فواید نارنگی برای سلامتی

خواص و فواید نارنگی، همانطور که گفتیم نارنگی هم مانند سایر مرکبات سرشار از ویتامین C است. این میوه همچنین دارای مقادیر کمی ویتامین A است و در ۱۰۰ گرم نارنگی تقریبا ۱۴ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن به این ویتامین وجود دارد. شاید جالب باشد بدانید پوست نارنگی نیز دارای خواص و فوایدی است و حاوی یک سوپر فلاونوئید یا آنتی‌اکسیدانی به نام تانگرتین است. طبق تحقیقاتی که انجام شده، سوپر ففلاونوئیدها راهی موثر برای کاهش کلسترول هستند. اما خواص نارنگی چیست؟ در ادامه تصمیم داریم شما را با برخی از خواص نارنگی آشنا کنیم.

بیشتر بخوانید: خواص انار برای کبد چرب: چه‌مقدار آب انار برای درمان کبد چرب موثر است؟

خواص و فواید نارنگی

فواید نارنگی برای سلامتی

۱. خواص نارنگی برای سلامتی، سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها

آنتی‌اکسیدان‌ها با خنثی سازی آسیب و اثرات مخرب استرس اکسیداتیو که ناشی از تجمع رادیکال‌های آزاد هستند، از بدن محافظت می‌کند. رادیکال‌های آزاد مولکول‌های مضری هستند که در ایجاد بیماری‌هایی مانند سرطان، آرتریت و بیماری‌های قلبی نقش دارند. نارنگی و حتی پوست آن، منبعی غنی از آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند ویتایمن C و بتا کریپتوزانتین و همینطور فلاونوئیدهایی مانند نارینژین، هسپریدین، تانگریتین و نوبیلتین است.

ظرفیت آنتی‌اکسیدانی ویتامین C به خاطر تاثیرات مفید آن بر سلامت پوست و قلب و همینطور خواص ضد سرطانی شناخته می‌شود. تحقیقات نیز ارتباط فلاونوئیدها را با مزایای متعددی برای سلامتی از جمله اثرات محافظتی از مغز و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن ثابت کرده است.

احتمالاً بپسندید: حساسیت پاییزی: تشخیص و موثرترین درمان های خانگی آن!

۲. خواص نارنگی برای کرونا

این روزها کرونا بخشی جذایی‌ناپذیر از زندگی ما شده است که می‌تواند مثل یک سرماخوردگی ساده و یا در مقابل خیلی پیچیده و وخیم باشد. معمولا توصیه می‌شود برای پیشگیری از ابتلا به کرونا افراد از ماسک استفاده کنند. دست‌های خود را مرتب بشویند. از تجمع و شلوغی‌ها دوری کنند و غیره. اما شاید حالا وقت آن رسیده است که به دنبال تقویت سیستم ایمنی بدن خود باشیم تا با بدنی مقاوم بتوانیم در مقابل این بیماری، ضعیف نشویم.

یکی از میوه‌هایی که برای تقویت سیستم ایمنی بدن می‌تواند بسیار مفید باشد، نارنگی و به طور کلی مرکبات است. مرکباتی مانند نارنگی سرشار از ویتامین C هستند که تولید سلول‌های سفید خون را افزایش داده و با عفونت‌ها مبارزه می‌کنند. علاوه بر آن جالب است بدانید خواص نارنگی برای کم خونی باعث شده بسیاری از افراد از این میوه خوشمزه برای درمان کم خونی خود استفاده کنند.

۳. خواصِ نارنگی برای سلامت مغز

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در نارنگی مانند ویتامین C و نوبیلتین می‌توانند از بیماری‌های مزمن مغز مانند بیماری‌های اسکیزوفرنی، آلزایمر و پارکینسون جلوگیری کنند. برای نمونه، تحقیقات افزایش تعداد رادیکال‌ها آزاد را با ایجاد بیماری پارکینسون مرتبط می‌دانند. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی ویتامین C می‌تواند از آسیب این رادیکال‌های آزاد به مغز جلوگیری کند.

علاوه بر این، مطالعات بر روی حیوانات نشان می‌دهد که نوبیلتین موجود در پوست نارنگی می‌تواند به کاهش تاثیرات منفی روی مغز در بیماری آلزایمر، مانند از دست رفتن حافظه، کمک کند. نوبیلتین می‌تواند سلول‌های مغزی را از تجمع و سمیت بتا آمیلوئید محافظت کند که در واقع با آغاز این بیماری مرتبط است.

۴. خواص نارنگی برای پوست و مو

افزودن نارنگی به رژیم غذایی روزانه می‌تواند به خاطر محتوای ویتامین C این میوه و تاثیر آن بر ساخت کلاژن باعث زیبایی و سلامت پوست شود. کلاژن فراوان‌ترین پروتئین در بدن است که به بافت‌های پیوندی بدن مانند پوست ساختار، استحکام و ثبات می‌دهد. با افزایش سن میزان کلاژن در بدن کاهش پیدا می‌کند. با این حال، ویتامین C باعث سنتز کلاژن می‌شود و می‌تواند بر بهبود زخم‌ها و کاهش علائم پیری مانند چین و چروک پوست تاثیرگذار باشد.

علاوه بر این، خواص آنتی‌اکسیدانی ویتامین C می‌تواند با کاهش سرعت آسیب ناشی از رادیکال‌های آزاد به پوست، علائم پیری را کاهش دهد. بنابراین خواص نارنگی برای پوست و مو یکی دیگر از خاصیت های این میوه محسوب می‌شود.

احتمالاً بپسندید: دمنوش آلودگی هوا: بهترین دمنوش گیاهی ضد آلودگی هوا در پاییز و زمستان!

۵. مزایای نارنگی برای لاغری

نارنگی هم مانند سایر میوه‌ها می‌تواند برای رژیم لاغری مناسب باشد. مصرف نارنگی با افزایش میزان فیبر دریافتی روزانه به لاغری کمک می‌کند. مرکبات از جمله نارنگی حاوی فیبر نامحلول مانند سلولز و لیگنین هستند.

این نوع فیبرها با کند کردن روند انتقال غذا در دستگاه گوارش، باعث ایجاد حس سیری می‌شوند. این مساله به نوبه‌ی خود اشتها را تنظیم می‌کند که می‌تواند منجر به کاهش وزن شود. علاوه بر این، تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که فیبر دریافتی بیشتری دارند نسبت به افرادی که کمتر فیبر مصرف می‌کنند، بیشتر قادر به حفظ وزن خود یا جلوگیری از افزایش وزن هستند.

احتمالاً بپسندید: ۷ دلیل برای خوردن کدو حلوایی در فصل سرماخوردگی و آنفولانزا

خواص و فواید نارنگی

۶. خواص نارنگی برای سلامت قلب

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در نارنگی مانند ویتامین C، تانگریتین و نوبیلتین می‌توانند در سلامت قلب نیز بسیار موثر باشند. مطالعاتی که بر روی انسان و حیوان انجام شده نشان داده است که ویتامین C با کاهش فشار خون و تجمع پلاکت‌ها می‌شود. نتیجه ی این مساله، بهبود عملکرد رگ‌های خونی و کاهش تری‌گلیسیرید و کلسترول‌های بد، و در نهایت کاهش خطر بیماری‌های قلبی است.

به طور مشابه، تحقیقات آزمایشگاهی نشان می‌دهد تانگریتین و نوبیلتین می‌توانند باعث کاهش کلسترول کل و تری‌گلیسیرید شوند که خطر ابتلا به تصلب شرایین، یعنی تنگی عروق ناشی از تجمع پلاک‌ها را کاهش می‌دهد. تصلب شرایین فاکتور خطری برای حمله‌ی قلبی و سکته است.

۷.خواص نارنگی برای کبد

میوه نارنگی برای کاهش تب و رفع تراکم خون در کبد مفید است. آب نارنگی برای بیمارانی که به هپاتیت C مبتلا هستند می‌تواند خطر پیشرفت سرطان کبد را کاهش دهد. چرا که این میوه حاوی میزان قابل توجهی بتا کریپتوکسانتین است. خوشبختانه نارنگی برای این بیماران نوعی سلاح است. به عقیده متخصصان برخی از مرکبات و بخصوص نارنگی برای مقابله با برخی سرطان‌ها مانند سرطان کبد بسیار مؤثر است.

۸.خواص نارنگی برای سلامت چشم‌ها

یکی دیگر از مزایای ویتامین C بالای نارنگی، حفظ سلامت چشم است. این ویتامین موجود در نارنگی باعث تاخیر در شروع آب مروارید یا دژنراسیون ماکولا می‌شود. تحقیقات انجام شده نیز تاثیر مصرف ویتامین C و سایر آنتی‌اکسیدان‌های غذایی بر حفظ سلامت چشم‌ها را تایید می‌کنند.

۹. خواصِ ضد سرطانی نارنگی

خواص و فواید نارنگی، آنتی‌اکسیدان‌های موجود در نارنگی با خواص ضدسرطانی همراه هستند. ویتامین C می‌تواند از رشد و گسترش تومور جلوگیری کند و باعث بهبود زخم پس از جراحی شود. این ویتامین همچنین اثر شیمی درمانی را افزایش می‌دهد و در عین حال از سمیت آن می‌کاهد. مطالعات نشان داده است که افراد مبتلا به سرطان معمولا کمبود ویتامین C دارند و مصرف مکمل ویتامین C می‌تواند نتایج نهایی این بیماران را بهبود بخشد. البته این مساله نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

خواص ضد سرطانی نارنگی با کاهش خطر برخی از سرطان‌ها از جمله سرطان معده، سینه، روده‌ی بزرگ و ریه مرتبط است. البته لازم به ذکر است در اکثر مطالعات از دوزهای بالای ویتامین C استفاده می‌شود که با افزودن نارنگی به رژیم غذایی یکسان نیست؛ با این حال نمی‌تواند فواید آنتی‌اکسیدانی نارنگی را نادیده گرفت.

۱۰.خواص نارنگی برای مردان

به دلیل اینکه بیماری‌های قلبی در آقایان بیشتر است، خوردن میوه‌های دارای رنگ روشن به‌ نفع آنها است. محققان ترکیبات آنتی‌اکسیدانی را در پرتقال، نارنگی و سایر میوه‌های زرد رنگ یافته‌اند که در مبارزه با بیماری‌هایی مانند بیماری‌های قلبی و آرتریت سودمند هستند.

۱۱.خواص نارنگی برای دیابت

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در مرکبات به ویژه نارنگی می‌تواند برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ مزایای زیادی به همراه داشته باشد. یکی از تحقیقات انجام شده نشان داده است که سطح آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و ویتامین‌های آنتی‌اکسیدانی در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمتر است. درباره ی خواص نارنگی برای دیابت لازم است به خاطر داشته باشید که مصرف میوه‌های غنی از آنتی‌اکسیدان مانند نارنگی می‌تواند به کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال‌های آزاد در بدن بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ یا سایر بیماری‌های التهابی، کمک کند.

خواص و فواید نارنگی

۱۲. خواص و فواید نارنگی برای بارداری

خواص و فواید نارنگی، مرکباتی مانند نارنگی و پرتقال سرشار از ویتامین‌هایی مانند پتاسیم، تیامین و فولات هستند. این میوه‌ها بسیار مغذی و در عین حال کم کالری هستند و می‌توانند گزینه‌ی خوبی برای افزودن به رژیم غذایی بارداری باشند. نارنگی دارای ویتامین A بیشتری نسبت به پرتقال است در حالی که پرتقال از نظر فیبر و ویتامین C غنی‌تر از نارنگی است.

خانم‌های باردار می‌توانند از مرکبات در دوران بارداری خود استفاده کنند چرا که مرکباتی مانند نارنگی سرشار از ویتامین C است و این ویتامین مسئول رشد خوب استخوان‌های جنین است. مرکبات بعلاوه می‌توانند به هضم بهتر غذا و کاهش تهوع صبحگاهی زنان باردار کمک کنند.

۱۳.نارنگی برای کودکان

نارنگی هضم غذا را بهبود بخشیده و برای درمان یبوست و سلامت سیستم گوارش در نوزادان و کودکان مفید می باشد. فسفات و کلسیم موجود در نارنگی باعث تقویت استخوان ها و افزایش رشد نوزادان و کودکان می شود. درباره‌ی خواص نارنگی برای کودکان لازم است این نکته را به خاطر داشته باشید که نارنگی به تقویت سیستم ایمنی بدن نوزادان و کودکان کمک می‌کند.

۱۴.  نارنگی برای یبوست

خواص و فواید نارنگی، نارنگی میوه‌ای سرشار از فیبر غذایی است و به همین خاطر قرن‌هاست که توسط افراد مبتلا به اختلالات گوارشی مصرف می‌شود. این میوه به ویژه برای درمان یبوست، اسهال و نفخ استفاده می‌شود. نارنگی میوه‌ای فراتر از یک میان‌وعده‌ی غذایی است و با طعم بسیار خوشمزه و متفاوت از پرتقال، طرفداران خاص خودش را دارد.

فیبر می‌تواند محلول یا نامحلول باشد و مرکباتی مانند نارنگی دارای فیبر محلول بیشتری هستند. وقتی فیبر محلول وارد دستگاه گوارش می‌شود، آب را جذب می‌کند و یک ماده‌ی ژل مانند ایجاد می‌کند. حرکت این ژل در روده باعث کند شدن روند هضم غذا می‌شود.

فیبر نامحلول نیز باعث سریع‌تر شدن هضم غذا می‌شود. این فیبر  مانند جارویی برای دفع مواد زائد عمل می‌کند، باعث حجیم شدن مدفوع می‌شود و مشکل یبوست را برطرف می‌کند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − هشت =

دکمه بازگشت به بالا