اولین اسکناس کاغذی ایران با قدمت 700 ساله+عکس

اولین اسکناس کاغذی ایران: 725 سال پیش در چنین روزی، گیخاتوخان مغول که حاکم ایران بود، فرمان چاپ پولی کاغذی به نام «چاوِ مبارک» را داد. این پول کاغذی در «چاوخانه» تبریز تولید شد. در ادامه تصویری از اولین اسکناس کاغذی ایران را مشاهده می کنید.
اولین اسکناس کاغذی ایران
725 سال پیش در چنین روزی، گیخاتوخان مغول که حاکم ایران بود، فرمان چاپ پولی کاغذی به نام «چاوِ مبارک» را داد. این پول کاغذی در «چاوخانه» تبریز تولید شد.
مردم که تمایلی به معامله با این پول نداشتند، آن را «چاو نامبارک» مینامیدند و گیخاتوخان مجبور شد به مدت کوتاهی فرمان چاپ آن را لغو کند!
چاو چگونه پولی بود
چاو، پول کاغذی که در دوره ایلخان گیخاتوخان (حک: 690ـ694) به تقلید از چین در ایران رواج یافت. واژه چاو از واژه مغولی میانه و چینی Chao گرفته شده است. در چین در زمان سلسلههای سونگ، مینگ و نیز در دوره حکومت قوبیلایقاآن (658ـ693)، چاو رواج داشت.
در ایران، در 693، در پیکمبود نقدینه در خزانه، که عمدتاً بر اثر ولخرجیهای خان و درباریان بروز کرده بود، گیخاتوخان پس از مشاوره با پولاد چنگسانگ سفیر خان بزرگ (قوبیلای) در تبریز و نیز توصیه عزالدین مظفربن عمید مشاور صدرجهان *زنجانی (وزیر گیخاتو)، دستور داد به جای درهم و دینار، بر اساس چاوچینی پول کاغذی منتشر کنند.
چاوخانهای در تبریز فراهم آمد و نخستینبار در 19 شوال 693، در این شهر، چاو در میان مردم منتشر شد (همانجا)، اما به سبب ناآشنایی مردم و عدم اطمینان از پشتوانه مالی چاو و نیز سودجویی بازرگانان، از این پول جدید استقبال نشد.
در تبریز، یک هفته مردم آن را به کار بردند، اما به سرعت به معاملات پنهانی به روش سابق پرداختند و سرانجام از شهر مهاجرت کردند. در شیراز نیز پنجاه هزار دینار صرف تهیه چاو شد که از جزئیات آن بیخبریم.