برای سلامت و احساس آرامش، چای بهتر است یا قهوه!؟
چای بهتر است یا قهوه: احتمالا شما هم از جمله افرادی هستید که گاهی از خود برای ترجیح قهوه یا چای سوال پرسیده اید! به خیال اینکه یکی از آنها سالمتر است، ما را هوشیارتر میکند، به ما آرامش میبخشد یا عوارض جانبی کمتری دارد، یکی را بر دیگری ترجیح میدهیم.
آیا جز ترجیح شخصی دلیل دیگری هم برای انتخاب چای یا قهوه وجود دارد؟ اما واقعا” چای بهتر است یا قهوه !؟ در این مطلب بخش دانش مجله خبری چشمک با پاسخ به این پرسش همراه باشید.
احتمالا بپسندید: ۷ گیاه آپارتمانی زیبا که میتوانند بدون نور خورشید زنده بمانند!
شاید بپسندید: فیلم لو رفته از رقص بهرام افشاری در روز زن، جلوی زنش چه قری میده با این قدش !
فواید قهوه برای سلامتی
- پیشگیری از دیابت نوع 2
- کمک به مدیریت وزن با بهبود متابولیسم بدن
- افزایش سوخت و ساز بدن
- انتخاب اول ورزشکاران
- افزایش عملکرد بدنی
- حاوی مواد مغذی ضروری
- کاهش ابتدا به بیماری آلزایمر
- کاهش قند خون به طور موقت
- محافظت از سلول های مغز
- کاهش التهاب
- کاهش استرس اکسیداتیو، که می تواند به سلول های شما آسیب برساند
فواید چای برای سلامتی
- پیشگیری از سرطان
- کاهش وزن
- محافظت از عملکرد مغز
- بهبود عملکرد قلب
- کاهش خطر ابتدا به سکته قلبی
- کاهش فشار خون
- کنترل قند خون
- کاهش کلسترول
- کاهش التهاب
- تنظیم متابولیسم قند و چربی
- تنظیم حساسیت به انسولین
- تنظیم دمای بدن
چای بهتر است یا قهوه
کسانی که قهوه و چای می نوشند، ادعا می کنند که نوشیدنی مورد علاقه آنها سالم ترین نوشیدنی است. مطالعات نشان داده است، که هر دو نوشیدنی فواید سلامتی قابل توجهی دارند. نسخه های کافئین دار هر دو میتوانند، به شما کمک کنند تا برای انجام فهرست کارهایتان هوشیارتر و آماده تر باشید.
میزان کافئین
باید اشاره کرد که مقدار کافئین موجود در چای و قهوه یکسان نیست و بسته به غلظت و نوع و روش تهیه آن فرق میکند، اما قهوه در هر حال نسبت به چای کافئین بیشتری دارد. فقط با این پیشفرض که کافئین باعث هوشیاری بیشتر است قهوه برای بیدار و هوشیار کردن ما رتبهٔ اول را به دست آورده است اما پژوهشها نشان میدهد که ماجرا به این سادگی هم نیست.
مقدار کم تا متوسط کافئین (۴۰ تا ۳۰۰ میلیگرم) موجود در یک فنجان قهوه بنا بر پژوهشها باعث افزایش هوشیاری، توجه و سرعت واکنش میشود اما تأثیر چندانی بر حافظه، قدرت تشخیص و تصمیمگیری ندارد.
شواهدی وجود دارد که اثر کافئین موجود در یک فنجان چای اگر به طور مداوم بنوشید با آمینواسید موجود در آن به نام تیانین تقویت میشود. پژوهش نشان میدهد که “تیامین در واکنش با کافئین باعث بهبود فرآیند توجه و توانایی تمرکز و پرهیز از حواسپرتیها میشود”. پس شاید حق دارید که فکر میکنید چای اثر بهتری بر هوشیاری شما دارد.
این هوشیاری بالا به چه قیمتی به دست میآید؟ به نظر مت واکر، پژوهشگر خواب، پس از ۵ یا ۶ ساعت، حدود نیمی از کافئینی که نوشیدهاید هنوز در بدن شماست و پس از ۱۰ تا ۱۲ ساعت، یکچهارم از آن هنوز در بدن ما وجود دارد. پس ممکن است مشکلاتی در به خواب رفتن و خوابیدن پیدا کنید.
واکر میگوید: “من شنیدهام کسانی همراه با شام خود قهوهٔ اسپرسو مینوشند و خیلی هم خوب میخوابند. کافئین باعث کاهش میزان خواب عمیق نیروبخش میشود و در نتیجه صبح روز بعد بیدار میشوید و احساس میکنید سرحال نیستید”.
پژوهشی نشان داده است “تمام روز چای نوشیدن همان اثر هوشیارکنندهٔ قهوه را دارد اما با میزان کافئین کمتر و باعث اختلال خواب هم نمیشود”. در هر صورت، توصیه میشود که تا مدتی قبل از خواب مقدار نوشیدنیهای کافئیندار خود را محدود کنید (بهویژه نوشیدنیهایی که محرکها یا انگیزندههای قویتری دارند).
برای رسیدن به شادمانی و آرامش بعضی افراد نوشیدنیهای گرم مینوشند.
آندرو استپتو، استاد دپارتمان اپیدمیولوژی و بهداشت عمومی کالج دانشگاهی لندن (یوسیال) میگوید:”در پژوهشی دریافتند نوشیدن چای سیاه باعث بهبود سریع عوارض فشارهای زندگی روزمره میشود اما هنوز نمیدانیم کدام اجزای چای چنین تأثیری بر بهبود حال و آرامش دارند”.
همچنین روشن شده است که چای سبز کمکافئین هم در بعضی افراد باعث کاهش استرس میشود. پژوهشگران آن را ناشی از همان آمینواسید تیانین که پیشتر نام بردیم، میدانند و دریافتند که باعث کاهش استرس و نگرانی شدید میشود. تیانین با غلظت کمتری در چای سیاه هم موجود است.
پژوهشهای کمتری در زمینهٔ تأثیر قهوه بر استرس انجام شده است اما پژوهشگران دریافتند مقدار متوسط به بالای کافئین باعث بروز اضطراب میشود. سیستم خدمات بهداشت ملی بریتانیا (ان اچ اس) توصیه میکند:”نوشیدن بیش از اندازهٔ کافئین باعث اضطراب بیش از حد میشود” پس اگر میخواهید آرامش پیدا کنید بهتر است سراغ نوشیدنیهای بدون کافئین بروید.
میزان آنتیاکسیدانها
آنتیاکسیدانها موادی هستند که از تشکیل رادیکالهای آزاد در بدن جلوگیری میکنند. رادیکالهای آزاد در بدن ممکن است بروز سرطان یا دیگر بیماریها را موجب شوند، پس بهعبارتدیگر، مصرف آنتیاکسیدان خواص ضدسرطانی دارد.
اگر میپرسید که از نظر میزان آنتیاکسیدان قهوه بهتر است یا چای، باید بگوییم که هر دو سرشار از این مواد هستند. مهمترین آنتیاکسیدانی که میتوان در این دو نوشیدنی پیدا کرد، پلیفنول نام دارد؛ پلیفنول خود دارای انواع مختلفی است.
در چای، میتوان پلیفنولهایی مانند تی فلاوین، تیروبیگین و کاتچین پیدا کرد؛ حال آنکه در قهوه میتوان وجود فلاونید و کلروژنیک اسید را شاهد بود. هر دو نوشیدنی خواص ضدسرطانی دارند؛ وجود این خواص در قهوه تأیید شده است، اما برای چای هنوز نیاز به تحقیقات بیشتری وجود دارد.
اثرات چای یا قهوه بر رنگ دندانها
شواهد نشان میدهد که چای رنگ دندانهای سفیدشده را بیش از قهوه تغییر میدهد و هر دو نوشیدنی باعث ایجاد لکههایی بر دندانها میشوند. آنا میدلتون، بهداشتکار دهان و دندان، این مراحل را برای کاهش چنین اثری توصیه میکند:
- به چای یا قهوه، شیر یا جانشین غیرلبنی شیر اضافه کنید.
- بعد از نوشیدن چای یا قهوه دهان خود را با آب یا دهانشویهٔ دارای فلوراید بشویید.
- هنگام نوشیدن چای و قهوهٔ سرد از نی استفاده کنید.
- از مسواک برقی استفاده کنید: تعداد بیشتر ضربات مسواک در دقیقه به معنای برطرف کردن مؤثرتر پلاکهای دندان است.
- با برسهای مخصوص بین دندانها را تمیز کنید و برای پیشگیری از تشکیل پلاک از نخ دندان استفاده کنید.
- از آدامسها و آبنباتهای بدون شکر استفاده کنید تا بزاق به نقش حفاظتی خود بهتر عمل کند. بزاق نوعی بافر طبیعی (مادهای که از تغییرات زیاد PH جلوگیری میکند) در دهان است. برای حفاظت بهتر در برابر پوسیدگی دندانها از محصولات دارای گزیلیتول استفاده کنید.
- برای جرمگیری و پاکسازی تخصصی دندانها به دندانپزشک مراجعه کنید.
کدامیک برای سلامتی بهتر است؟
به نظر سیستم خدمات بهداشت ملی بریتانیا (اناچاس) در رژیم متعادل غذایی نوشیدن چای و قهوه هیچ اشکالی ندارد. هر چند بعضی تحقیقات نشان داده است که نوشیدنیهای دارای کافئین باعث تولید سریع ادرار و در نتیجه کمبود آب بدن میشوند.
سوفی مدلین، کارشناس تغذیه میگوید:”چای و قهوه هر دو دارای پلیفنل هستند که ترکیبی گیاهی است و برای تندرستی ما مفید است”. قهوه دارای پلیفنل بیشتری نسبت به چای است و بنا بر پژوهشی آنها گونهٔ یکسانی از پلیفنل ندارند.
هر دو نوشیدنی فوایدی برای سلامتی ما دارند از جمله کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، اما بنا بر اعلام سیستم خدمات بهداشت ملی بریتانیا (اناچاس) نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه در روز باعث افزایش فشار خون میشود. بعضی افراد به کافئین حساسیت دارند و دچار عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی، اضطراب و اختلالات خواب میشوند که بهتر است بهجای قهوه چای بنوشند یا از نوشیدنیهای بدونکافئین استفاده کنند.
اگر میخواهید مصرف کافئین را ترک کنید، بهتر است این کار را به تدریج انجام دهید تا دچار عوارض آن نشوید. شدت این عوارض بستگی به میزان کافئین مصرفی دارد. گمان بر این است که در هنگام ترک کافئین، قهوهنوشها به دلیل میزان بالاتر کافئین نسبت به چاینوشها عوارض سختتری تجربه کنند ولی این عوارض بستگی به مقدار نوشیدن دارد.
بنا به گفتهٔ سیستم خدمات بهداشت ملی بریتانیا (اناچاس) زنان باردار بهتر است مصرف نوشیدنیهای کافئیندار را محدود کنند. مصرف کافئین برای نوپایان و کودکان مناسب نیست.
قهوه و چای هر دو میتوانند خواص و عوارض جانبی یکسانی داشته باشند؛ اما در نهایت انتخاب این دو بهعنوان بهترین نوشیدنی، به خود شما بستگی دارد. البته بدیهی است که بهعنوان یک ایرانی، ما قطعاً چای را برمیگزینیم! نظر شما چیست؟ به نظر شما قهوه بهتر است یا چای؟ برنده این نبرد از نظر شما کدام است؟
برایتان جالب خواهد بود
نحوه تهیه چای خوش طعم و خوشرنگ با طعم های خاص!
۱۲ بهترین گیاهان آپارتمانی برای اتاق نشیمن
آیا می دانستید که چه کسی برای اولین بار فال حافظ گرفت؟ || گرفتن فال حافظ از چه زمانی رایج شد!؟
اگر نمی توانید قند را کنار بگذارید، این جایگزین های طبیعی و سالم را امتحان کنید!
گل های زمستانی: معرفی ۱۲ زیباترین گل زمستانی
بیوگرافی زینب دختر سید حسن نصرالله + عکس
طرز تهیه آرد نارگیل در خانه + آموزش کامل
حیوانات و پرندگانی که مثل آدم ها گرفتار ریزش مو شدند+عکس
نکات کلیدی و کاربردی برای کاشت ریحان در خانه!