;
آشپزی

سه سوته سس های خوشمزه و سالم در خانه آماده کنید+طرز تهیه چند سس خوشمزه

طرز تهیه سس‌: یکی از محبوب‌ترین چاشنی‌هایی است که همراه انواع سالاد، غذا، خوراک‌ها، فست فودها و ساندویچ‌ها در سراسر دنیا سرو می‌شود. از سس‌ها برای ساختن طعم‌های جدید و لذتبخش و مزه‌دهی به انواع غذاها و همچنین تزئین و جذاب‌تر به نظر آمدن وعده‌های غذایی استفاده می‌شود.

سس‌ها هر کدام مختص به یه یک نقطه از جهان بوده و داستان ویژه خود را دارند. تنوع آن‌‌ها به قدری زیاد است که انواع سلیقه‌ها و ذائقه‌ها را در بین مردم دنیا پوشش می‌دهد. در ادامه دستور العمل تهیه چندین نوع سس را برایتان آماده کرده ایم. با مطلب طرز تهیه سس در بخش آشپزی مجله خبری چشمک همراه باشید.

شاید بپسندید: تهیه سالاد لبنانی برای کسانی که به سلامتی و تناسب اندام اهمیت می دهند!

طرز تهیه سس‌

میزان غلظت سس‌ها بسته به نوع استفاده‌ای که دارند، متفاوت است. معمولا سس‌های سالاد رقیق‌تر و آن‌هایی که قرار است همراه با ساندویچ یا سوخاری‌های ترد مصرف شوند، غلیظ‌تر هستند. انواع سس ماندگاری‌های متفاوتی با یکدیگر دارند، برخی از آن‌ها را می‌بایست در یخچال نگه داشت وگرنه فاسد می‌شوند، در حالی که برخی دیگر حتی در درمای اتاق هم تا مدت‌ها قابل نگه‌داری هستند و انواعی از سس‌ها هستند که پس از آماده شدن باید بلافاصله آن‌ها را مصرف کرد.

همچنین برای تهیه برخی از سس‌ها باید مواد اولیه را پخت یا حرارت مختصر داد اما برای برخی دیگر فقط از مواد اولیه خام استفاده می‌شود. در ادامه با طرز تهیه چند نوع سس همراه باشید.

دو نوع سس سالم با انار

یکی از انواع سس سالم و پرمصرف و خوش طعم برای انواع غذاهای گوشتی و سالادها، سس انار است. با ما همراه باشید تا طرز تهیه این سس پرطرفدار را با شما به اشتراک بگذاریم.

شاید بپسندید: غذایی که بچه ها موقع امتحانات نباید بخورن

سس انار

طرز تهیه سس انار ۱:

مواد لازممقدار مورد نیاز
رب انار۶ قاشق غذاخوری
سیر له شده۶ حبه
گردو۶ عدد
نمک½ قاشق چای خوری
زعفران¼ قاشق چای خوری
روغن½ قاشق چای خوری
آب انار یا آب¼ لیوان
  • گردوها را با میکسر، میکس کرده یا با رنده ریز، رنده کنید.
  • گردوی خرد شده را با روغن و سیر کمی تفت دهید.
  • رب انار را به مخلوط گردو و سیر اضافه کرده و مجددا تفت دهید.
  • نمک و زعفران و آب (ترجیحا آب انار) را نیز به مواد اضافه کرده و صبر کنید تا با حرارت ملایم ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بجوشد و جا بیفتد.

یکی دیگر از انواع سس سالم با انار، سس انار ترکیه‌ای است که به طور معمول رنگی قرمزتر و شادتر از سسی که در بالا دستورش آمد دارد؛ آن هم به دلیل استفاده از آب انار تازه در مواد اولیه. این سس نیز بسیار خوشمزه و خوش‌طعم است؛ حتما امتحان کنید. با ما همراه باشید تا طرز تهیه این سس پرطرفدار را با شما به اشتراک بگذاریم.

طرز تهیه سس انار ترکیه‌ای

مواد لازممقدار مورد نیاز
آب انار ملس۱ پیمانه
آب لیموی تازه۱ قاشق مربا خوری
نشاسته۲ قاشق غذاخوری
شکر۲ قاشق غذاخوری
  • آب انار و نشاسته را در یکدیگر و به صورت سرد حل کنید.
  • مواد را روی شعله قرار دهید و صبر کنید تا کمی بجوشد.
  • پس از دو الی سه دقیقه، شکر و آبلیمو را به مواد اضافه کرده و مدام هم بزنید تا مواد ته نگیرد.
  • زمانی که به غلظت مناسب و دلخواهتان رسید و بوی خامی از بین رفت، سس را از روی حرارت بردارید.

این سس را هم می‌توانید با مرغ، بوقلمون، استیک و حتی سالاد نوش جان کنید!

2 نوع سس سالم برای سالاد سزار

یکی از انواع سالادهایی که این روزها در رژیم غذایی جوانان و به ویژه ورزشکاران وجود دارد، سالاد سزار است. اگر شما هم از طرفداران این سالاد پروتئینی هستید و سلامت و میزان کالری سس سالم و چاشنی ای که با آن مصرف می‌کنید برای‌تان اهمیت ویژه‌ای دارد، اینجا برای شما طرز تهیه دو نوع سس سالاد سزار را در ادامه خواهیم آورد، درست کنید و لذت ببرید.

طرز تهیه سس‌

طرز تهیه سس سالاد سزار ۱:

مواد لازممقدار مورد نیاز
سس ماست یا سس مایونز کم چرب۳ قاشق غذاخوری
روغن زیتون۶ قاشق غذاخوری
سس خردل۱ قاشق غذاخوری
سرکه۲ قاشق غذاخوری
آبلیمو۲ قاشق غذاخوری
سیر رنده شده۱ قاشق غذاخوری
پنیر پارمزان۴ قاشق غذاخوری
نمکبه مقدار مورد نیاز
  • برای شروع کار باید سس مایونز را در داخل یک ظرف ریخته و به خوبی هم بزنید تا یک دست شود.
  • در مرحلۀ بعد، روغن زیتون و سس خردل را به سس مایونز خود اضافه کنید، هم بزنید تا مواد شما کاملا مخلوط شود.
  • در این مرحله، سرکه را به میزانی که گفته شد به مواد خود اضافه کنید.
  •  در آخر پنیر پارمزان، سیر، آبلیمو (برای اینکه طعم سس شما دلپذیر باشد از سیر و آبلیمو تازه استفاده کنید) و مقداری نمک به مواد اضافه کنید. (باید خرده‌های سیر در سس شما مشخص باشد، سیرها را به صورت خیلی ریز رنده کنید ولی له نکنید.)
  • مواد خود را به خوبی با هم مخلوط کنید تا سس سالاد شما یکنواخت شود.

این سس فقط برای سرو سالاد سزار نیست، در کنار سرو انواع سالاد می‌توان از این سس استفاده کرد. به خاطر داشته باشید که به مدت ۳ روز به صورت تازه می‌توانید از این سس استفاده کنید. با توجه به ذائقه خود اگر مایل هستید، می‌توانید در تهیه این سس به جای سس ماست یا مایونز کم چرب از سس ووسترشیر(ورچستر) استفاده کنید.

طرز تهیه سس سالاد سزار ایتالیایی

مواد لازممقدار مورد نیاز
پنیر پارمزان۲ قاشق غذاخوری
زرده تخم مرغ۱ عدد
روغن زیتون۱/۳ پیمانه
فیله ماهی آنچوی۴ عدد
آبلیموی تازه۱ قاشق غذاخوری
سس خردل۱ قاشق غذاخوری
سرکه بالزامیک۱ قاشق غذاخوری
سس ووسترشیر(ورچستر)۱ قاشق غذاخوری
سیر۲ حبه

در ایتالیا که خاستگاه سالاد سزار است، این سالاد که با پنیر پارمزان طعم دار می‌شود، به آن سس مایونز اضافه نمی‌کنند و با مرغ گریل شده (نه سرخ شده) یا بدون آن به همراه نان‌های تست سرخ شده در روغن زیتون آماده سرو می‌شود. در این قسمت دستور اصلی سس سالاد سزار را با شما به اشتراک می‌گذاریم.

  • زرده تخم‌مرغ، سیر له‌شده، فیله ماهی آنچوی، آبلیوی تازه، سس خردل، سس ووسترشیر و سرکه بالزامیک را داخل مخلوط‌کن ریخته و دستگاه را روشن نمایید تا همه مواد خوب با یکدیگر مخلوط شوند.
  • همانطور که دستگاه مخلوط‌کن در حال کار است، روغن زیتون را به صورت قطره قطره و به آرامی به مواد اضافه نمایید تا سس شما فرم گرفته و سفت شود.
  • وقتی سس به غلطت دلخواه رسید دستگاه را خاموش کنید و از زیاد هم‌زدن آن خودداری نمایید.
  • در این مرحله، پنیر پارمزان را نیز به مواد اضافه کرده و مخلوط کنید.
  • نیازی به اضافه کردن نمک نیست اما می‌توانید بنا به ذائقه افراد خانواده خود، کمی نمک و فلفل نیز به مواد اضافه نمایید.
  • برای رقیق‌کردن سس سزار می‌توانید از مقدار کمی آب استفاده کنید و این به سلیقه خود شما بستگی دارد.

سس شما آماده است؛ نوش جان! استفاده از ماهی آنچوی اختیاری است و می‌توان آن را به صورت کنسرو خریداری نمایید. سس ووسترشیر (Worcestershire sauce) که در ایران آن را با نام سس ورچستر یا ورشسترشایر می‌شناسند، یکی از انواع سس‌های خوش طعم در دنیاست که ریشه‌ای انگلیسی دارد و به عنوان طعم‌دهنده همراه با غذاهای گوشتی از آن استفاده می‌شود. این چاشنی ترکیبی از شوری، شیرینی و تندی است و به همین دلیل یکی از بهترین چاشنی‌ها برای غذاهای گوشتی به حساب می‌آید.

طرز تهیه سس سالم با انبه

سس انبه یک چاشنی پرطرفدار و خوشمزه است که در کنار انواع ساندویچ‌ها و فینگرفودها قابل استفاده است. در ادامه مطلب شما را با طرز تهیه سس سالم با پودر انبه و طرز تهیه سس با انبه‌های تازه آشنا خواهیم کرد.

طرز تهیه سس‌

سس انبه با انبه تازه

مواد لازممقدار مورد نیاز
انبه تازه۲ عدد
آب½ پیمانه
شکر قهوه‌ای یا عسل۱ قاشق غذاخوری
زردچوبهنصف قاشق مربا خوری
روغن زیتون¼ پیمانه
آبلیمو۳ قاشق غذاخوری
نمک۱ قاشق مربا خوری
فلفل سیاهنصف قاشق چای خوری
پاپریکا۱ قاشق چای خوری
پودر سیرنصف قاشق چای خوری
دانه خردل۱ قاشق چای خوری
دانه زیره سبز۲ قاشق چای خوری
پودر گشنیزنصف قاشق چای خوری
پودر شنبلیله۱ قاشق چای خوری
  • ابتدا انبه‌ها را خوب شسته و هسته و پوست آن‌ها را جدا کرده و روی میوه‌ها نمک بپاشید.
  • سپس انبه‌ها را داخل ظرفی شیشه‌ای و استریل ریخته، درب آن را ببندید و ظرف را به مدت ۵ روز در محیط باز و زیر نور خورشید قرار دهید تا انبه‌ها، آب بیندازد.
  • بعد از گذشت این مدت، آب انبه را از گوشت آن جدا کرده و کنار بگذارید.
  • گوشت میوه را روی پارچه‌ای تمیز پهن کنید و صبر کنید تا حدود ۳ الی ۴ ساعت بماند و کاملا خشک شود.
  • در ظرفی مناسب مقداری روغن بریزید و بگذارید گرم شود. سپس پودر خردل، شنبلیله، گشنیز و پودر پاپریکا و همچنین زردچوبه، زیره و فلفل را به روغن اضافه کرده و ۲ الی ۳ دقیقه با هم تفت دهید.
  • بعد از اضافه کردن ادویه‌ها نوبت اضافه کردن شکر و پودر سیر است.
  • بعد از اینکه مواد را مختصری تفت دادید، باید گوشت خشک شده انبه، آب انبه، آب و آبلیمو را به مواد اضافه کنید و همه مواد را خوب با هم ترکیب کنید.
  • حالا شعله را خاموش کنید و اجازه دهید ترکیبات سس انبه، خنک شوند. سپس برای اینکه یک سس انبه صاف و یکنواخت داشته باشید، تمام مواد را داخل میکسر یا غذاساز بریزید و چند دقیقه خوب میکس کنید.

چاشنی ساندویچ شما با طعم واقعی انبه آماده است. آن را داخل ظرفی در بسته ریخته و در یخچال نگهداری کنید. سس انبه برای سالاد بسیار پرکاربرد است و می‌توانید به جای سس‌های کارخانه‌ای که اغلب مواد نگهدارنده دارند، این سس خانگی و متفاوت را تجربه کنید. اگر خواهان جدی فلافل، سمبوسه و پاکوره‌های جنوبی باشید، حتما تا کنون سس انبه را هم تست کرده‌اید. در واقع سس انبه برای فلافل، برای سمبوسه و در کنار فینگرفودها و انواع ساندویچ‌های گرم مثل ساندویچ همبرگر و … سرو می‌شود.

سس انبه با پودر انبه

مواد لازممقدار مورد نیاز
پودر انبه۱ قاشق سوپ خوری
آب½ پیمانه
سرکه سفید۳/۲ پیمانه
نمکبه مقدار مورد نیاز
فلفل قرمز¼ قاشق چای خوری

دستور تهیه:

  • ابتدا سرکه سفید و آب را داخل ظرف مناسبی بریزید و سپس پودر انبه را به آن اضافه کنید.
  • باید محلول را به خوبی هم بزنید تا پودر انبه کاملا در آب و سرکه حل شود. در صورتی که این مرحله را به خوبی انجام ندهید، با حرارت دیدن، پودر انبه حل نشده به صورت گلوله گلوله درآمده و حل کردن آن کار سختی خواهد بود.
  • حالا مقدار کمی نمک اضافه کنید. اگر می‌خواهید سس انبه تندی داشته باشید، در همین مرحله فلفل قرمز هم باید اضافه شود.
  • پس از آن ترکیب سس انبه را روی حرارت ملایم قرار دهید و همچنان هم بزنید تا به جوش آید.
  • به محض حل شدن پودر انبه و اضافه کردن نمک و فلفل باید محلول را روی حرارت بگذارید، در غیر اینصورت پودر انبه دوباره ته نشین می‌شود و دوباره باید آن را هم بزنید.
  • بعد از جوشیدن، سس انبه کم کم غلیظ می‌شود و چیزی حدود ۱۰ دقیقه طول می‌کشد تا به غلظتی شبیه ماست برسد. بعد از این مدت، سس انبه را از روی حرارت برداشته و پس از سرد شدن داخل ظرفی در بسته ریخته و در یخچال نگهداری کنید.

این موضوع را در نظر داشته باشید که سس انبه بر اثر ماندن در یخچال و سرد شدن، باز هم غلیظ‌تر می‌شود، پس دقت کنید تا غلظت سس گرم، بیش از اندازه نشود.

به عنوان نکته پایانی پیشنهاد می‌کنیم چند نوع سس که مورد علاقه افراد خانواده است را طبق دستور تهیه کنید و یک شیشه از هر کدام را در یخچال نگه دارید. سس‌هایی که دارای ترکیب لبنی هستند را تا یک هفته و سایر سس‌ها تا ۱۵ روز هم در یخچال قابل نگهداری هستند. در هر کدام از سس‌ها که سبزیجات معطر استفاده می‌شود، می‌توانید از سبزیجات تازه‌ی خردشده و یا سبزیجات خشک استفاده کنید.

تنها نکته‌ای که باید توجه کنید این است که در صورت استفاده از سبزیجات خشک، ۱۵ دقیقه نیاز دارید تا سس طعم و عطر سبزیجات را بگیرد واگر سبزیجات تازه استفاده کنید، پیش از مصرف حدود ۲ ساعت سس را در یخچال نگه دارید. برای هر کدام از این سس‌ها، می‌توانید مقدار روغن را کمتر کنید تا کالری کمتری دریافت کنید. این کار را به تدریج انجام دهید تا به طعم آن‌ها عادت کنید.

 

برایتان جالب خواهد بود

طرز تهیه کوکی در ده دقیقه | یک شیرینی سبک و چشم نواز مخصوص پذیرایی در ماه رمضان!

ماکارونی مجلسی: ۱۰ نکته مهم برای پخت ماکارونی مجلسی فوق العاده خوشمزه!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 + 18 =

دکمه بازگشت به بالا